Emaille, pure nostalgie!

EMAIL OF EMAILLE….

Al die prachtige brocante email kannen, allumettes bakjes, broodtrommels, voorraadpotten, zand-zeep-soda stellen, melkkokers, lepelrekken enzovoort enzovoort, wij zijn er verliefd op! Vooral op die met de prachtige pastelkleurtjes en bloemen of juist de wat strakkere, die met bijvoorbeeld een lustucru (blokjes) decor in blauw of rood. Of met de gouden biesjes, in de mooiste kleuren. Ook werd emaille vroeger toegepast op de sieraden, de Kelten gebruikten het al in bonte kleurtjes. En waren er in vervlogen tijden prachtige reclameborden van emaille. Nog iets om te gaan verzamelen…

Er zijn zoveel oude emaille gebruiksvoorwerpen, die zo prachtig zijn in onze brocante interieurs, het roept een ware verzameldrang op! Maar waarom werden al die mooie geëmailleerde voorwerpen zo gemaakt? 

Verzamelen

Elke verzamelaar heeft zijn eigen verhaal, maar ergens in je leven begint het met een herinnering, een erfstuk of een mooie aankoop. Iets wat je herinnert aan vervlogen tijden. Het vervolg kennen we allemaal: een zoektocht naar glimmend email: lyrisch worden van een mooi oud stuk, blij met het email pannetje dat nog ontbrak. Je herkent het vast! En zoveel kleuren, modellen als decors als er van email zijn, zoveel diverse mensen verzamelen email. Niet alleen vrouwen, er zijn heel veel mannen enthousiast op zoek naar geëmailleerd keukengerei! In Nederland is vooral Reseda email bekend. En op onze (brocante) reisjes vinden we prachtige schatten in België, Frankrijk en ook in Oost Europa zijn heel mooie voorwerpen gemaakt.

Historie

Belangrijke centra van emaillekunst in de middeleeuwen waren de Franse stad Limoges het prinsbisdom Luik en omgeving. Rond 1850 werd in Oostenrijk en Duitsland voor het eerst email toegepast op plaatstaal. Vanaf omstreeks 1920 ontstond de emaille-industrie. Ook in Nederland gingen verschillende fabrieken email produceren. Voor het aanbrengen van de glazuurlaag wordt een mengsel van kwarts, kaolien, borax en veldspaat in een oven gesmolten en op het te emailleren voorwerp gebrand. Zo kon het ook worden toegepast op kooktoestellen, koelkasten, wasmachines etc. etc. Een van de beroemdste emaillefabrieken in Europa is die van de Duitser Oskar Schindler, zijn verhaal werd bekend door Steven Spielbergs film “Schindlers List”.

Email of (minder juist) emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. Email bij aardewerk wordt meestal glazuur genoemd.

Het woord emaille is via het Oudfranse esmailler afgeleid van het Germaanse woord smeltan dat vervloeien of smelten betekent.

Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen roestvorming beschermd. Daardoor blijft het allemaal ook zo prachtig!

Ook op facebook kan je veel over email te weten komen: deze groep laat je veel moois zien!

Laat ons jouw mooiste emaille vondsten zien op Instagram met #brocanteblogathome. We kijken er naar uit!

No Comments Yet

Comments are closed