Inspiratie | Dorstlesser van toen

Een glazen fles met een soort van kurkentrekker erop, dat is een spuitfles, ook wel een sifon- of sodafles. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, maten en vormen en met verschillende opdrukken. Af en toe kom je nog weleens het originele houten kratje tegen waar er volgens mij zes of acht in zaten.

De prijs varieert nogal, een simpele kan je al vinden voor rond de 12 euro. Een bijzondere en gave kom je op een antiekmarkt weleens tegen voor meer dan 100 euro.

In 1829 is de spuitfles in z’n huidige vorm op de markt gekomen, uitgevonden door twee fransmannen. Er zat water met prik (koolzuur) in, eigenlijk het Spa Rood van nu. Tussen 1920 en 1930 werden ze erg populair. Na de tweede wereldoorlog is dit minder geworden, vooral door de bombardementen op de verschillende fabrieken die ze produceerden.

 

spuitflessen

Bron: etsy.com

Hier zie je dat een spuitfles net perse helemaal ‘glad’ is aan de buitenkant. Ook zit om de derde spuitfles een gaas van ijzer. Ik denk dat ze dit misschien eromheen deden zodat de fles tijdens het vervoer (paard en wagen zónder vering), en in combinatie met de druk van het koolzuur, deze kapot kon springen. Zo sprong het glas dan niet alle kanten op. 

 

 

spuitfles

Bron: seasons.nl 

 Kleurtjes genoeg?

spuitfles

Bron: siphonscope.fr 

Wel erg blauw deze exemplaren uit 1879. Ze zijn nog steeds heel ook! De opdrukken vind ik zelf erg mooi. 

 

sofadoll

Bron: desirantonline.com 

 

rozesuitfles1a

Zit de bovenkant er niet meer op? Dan is je spuitfles ook als bloemenvaas te gebruiken. Alleen het schoonmaken is wat lastiger.

 

DSC02948

 

full30116691  

Heb jij een bijzondere en mooie spuitfles(verzameling)? 

2 Comments