Inspiratie | Prachtige portretten in het huis van Mirna

Hoi allemaal!

“Wat moet ik in hemelsnaam met een portret van een wildvreemde bij mij aan de muur?” Ik hoor het mijzelf nog zeggen zo’n twee jaar geleden.

Het leek me zo’n raar idee om het gezicht van een volslagen vreemde en inmiddels overleden persoon in mijn woonkamer te hebben hangen, een beetje luguber vond ik het zelfs.  Maar niets is zo veranderlijk als de mens dus ben ik inmiddels he-le-maal om!
Prachtig vind ik die antieke portretten, het oude sleetse linnen, de door de tand des tijds craquelé geworden olieverf, de duidelijk zichtbare penseelstreken op het doek en de opspanning van het linnen op het houten frame. Vakwerk zoals je het vandaag de dag niet meer vaak ziet.
Wel ben ik heel kieskeurig als het gaat om kleurgebruik. Donker moeten de portretten zijn, voor mij geen pastels en vrolijke kleuren. Inmiddels heb ik dan ook mijn hart verloren aan twee lieftallige dames die momenteel mijn woonkamer sieren. 

blog11

Mijn eerste aankoop was een groot ovaal portret van een Franse jonge dame genaamd Léontine Veron uit 1856.  Ze heeft een subtiele zachte uitstraling, iets dat naar mijn mening prachtig combineert met de harde donkere kleuren van het doek. Een voorname jonge dame aangezien zelfs de namen van haar ouders op de achterkant van het doek staan.

blog12

Voor mijn tweede dame heb ik heel wat moeite moeten doen. Ik zag haar op een foto van een Facebook vriendin en was op slag verliefd! Máánden heb ik haar gesmeekt mij het portretje te verkopen en telkens was het antwoord; “voorlopig niet, misschien over een paar jaar”. Na lang onderhandelen is het mij uiteindelijk gelukt, afgelopen december mocht ik ‘mijn Agata’ overkopen! 

blog13

Een klein donker portretje uit de periode 1860 met een ietwat nors kijkende oudere dame van stand, gezien haar enorme wassen kroon. Dat was in die tijd een soort van statussymbool onder de welgestelden.

blog10

Helaas heb ik muren te weinig om veel portretten op te hangen en zoals jullie inmiddels wel weten hou ik ook niet van een vol interieur maar ik kwam deze foto tegen op internet van K&co Fransk antique & industriel vintage en wil die ook graag met jou delen.

blog15

Hoe gaaf is dat, een hele muur met verschillende portretten in dezelfde kleurstelling. Ik vind het in elk geval een prachtig plaatje!

Als laatste wil ik nog dit prachtige portret van Nina Hartmann Antiques aan jullie laten zien, ook een klassieke beauty die absoluut de spotlight verdient.

blog14

Tja, portretten. Je houd ervan of je vind het helemaal niks, maar hoe dan ook; home is where your brocante is!

Tot de volgende keer,

Liefs Mirna

7 Comments
 1. Leuk verhaal over de portretten, inderdaad kan je smaak zomaar ineens veranderen.
  Nou ja, zo blijven we lekker bezig!
  Succes!

 2. Wat leuk weer Mirna!
  Ik heb de dames in het echt gezien en beiden hebben wat!! En inderdaad, de zachtaardige uitdrukking van de eerste dame is heel fijntjes.

  Liefs, Nadine

 3. Hier van t zelfde 🙂 Vond het ook maar heeelemaal niks al die kijkende ogen aan mn muren
  Maar ook ik ben overstag gegaan.
  Zelfs het enigste wat echt aan mn muren staat / hangt!
  Oja….en hier en daar nog een regaal of spiegel 🙂
  groet Karin

 4. Zoals je er ook zo leuk, en interessant over schrijft…maakt heel duidelijk dat je echt heeeeel blij bent met je 2 mooi geschilderde Brocante Portretten!!!?