Oude serviezen

Toch wel twee van de bekendste Nederlandse serviesmerken zijn Petrus Regout en Societe Ceramique. Beide waren vanaf ongeveer 1836 tot en met 1969 in Maastricht gevestigd, dit was toen een erg belangrijke keramiekstad In Nederland.

Waar bestaat zo’n oud servies nou allemaal uit en wanneer is het dus compleet?

Ten eerste moet je weten dat er voor elke gelegenheid verschillende soorten serviezen bestaan.
Zo heb je voor het ontbijt het ontbijtservies,voor de thee een theeservies en voor de lunch en het avondeten een tafelservies. 

 • Het ontbijtservies bestaat uit 12 borden, een botervloot, zuurschaaltje en een broodmand. 
 • Het theeservies is 16delig en bestaat uit een theepot, suikerpot, melkkan, 12 kop en schotels en in het beginsel ook een spoelkom. Deze is later bij veel serviezen te komen vervallen.
 • Het tafelservies is in eerste instantie 24delig, maar er zijn ook 47- en 65delige serviezen gemaakt. Bij het 24 delige set bestaat het uit een soepterrine, 2 dekschalen, juskom, saladeschaal, 1 platte ovale schaal en 6 platte, diepe en dessertborden.

Koffiekannen, eierdopjes en bekers kon je er vaak los bij kopen.

Decors

Er zijn vele duizenden decors te vinden van de serviezen maar toch wel de bekendste zijn Beatrix, Butterfly het Landschapsdecor en natuurlijk het Boerenbont servies. Het Boerenbont servies daar begon Petrus Regout mee, maar dit werd later ook overgenomen dan andere fabrikanten.

Foto: Gotcha steenwijk

Wil je meer weten over de drukdecors die er waren dan zijn er op internet via de vereniging van Maastrichts Aardewerk boeken te koop waar de decors zijn afgebeeld. 
Website: Vereniging Maastrichts aardewerk

Stempels en symbolen

De serviezen werden aan de onderkant voorzien van de naam van de fabrikant en soms een symbool. Hieraan kan je ook herkennen in welke tijd het servies gemaakt is. Er is een boekje te koop met de stempels van al deze serviezen.
Via deze link te koop; Maastrichts Keramiek 

Waar te koop:

Maastrichts aardewerk is nog behoorlijk veel te vinden onder andere bij deze brocantewinkels en webshops.

3 Comments
 1. Hallo Colinda, prachtige serviesdelen laat je hier weer zien. Ik zag dat je brocante marktplaats nu online is…Super zeg….had ik nog niet meegekregen…hier is het ook waanzinnig druk…dus ik ga snel een kijkje nemen…lieve groet Marjon

 2. Goede tips, er zijn vaak hele leuke serviezen te vinden. Veel mooier dan de moderne varianten. Leuk om eens wat goede informatie hierover aan te treffen. Bedankt.

 3. Oh, wat houd ik toch van beboterd servies!
  Het boekje is een absolute aanrader! Heb het al vaak gebruikt bij het opzoeken van een merkje/stempel.
  Dank je wel voor de informatie!

  Liefs, Nadine