Inspiratie | Linnengoed

Linnengoed behoorde in de 19e en 20e eeuw tot de vaste uitzet van meisjes die gingen trouwen. 

Voor degenen die niet weten wat een uitzet is; Uitzet zijn spullen die je in de jaren voordat je ging trouwen bij elkaar spaarde, en die je gebruikt in het huishouden. De man bracht geld mee en de vrouw spullen, dit werd door de familie bij elkaar gespaard.

Het linnengoed was dus een van de dingen die behoorde tot de uitzet, deze bestond uit bijvoorbeeld tafelkleden, keukendoeken, servetten, handdoeken en beddengoed. Het was echt enorm veel want de bedoeling was dat het een heel mensenleven mee zou gaan.

Op veel linnengoed tref je de letters en cijfers aan, dit waren de initialen van de eigenaren. Dit noemen ze Monogrammen.  De cijfers stonden voor het aantal stuks van het soort linnengoed.
Het linnengoed ging namelijk een paar keer per jaar naar de “Bleek” en als ze het dan weer gingen ophalen dan konden ze hun eigen linnengoed makkelijk terug vinden.

linnengoed

Bron: mallejet.nl 

linnengoed

Bron: Flickr.com  (prettywithribbons)

linnengoed

Bron: unknown

korset

Bron: pinterest

korset

Bron: lepasse.nl

3 Comments
  1. Prachtig…
    Ben dol op dat oude linnengoed
    Heb in onze slaapkamer dan ook vitrine kast met een mooie verzameling

  2. Ik weet nog wel als kind zijnde dat wij elk jaar in de zomer een maand in het huis van een echtpaar in Bergen op vakantie gingen, en zij dan verbleven, in een verbouwde schuur.
    Ben ik wel eens mee geweest, als de witte was in een grote rieten wasmand naar een grasveld, achterom het huis en de tuin…op een mooi groen grasveld, op ‘de bleek’ werd gelegd.
    Ging ik daar ondertussen madeliefjes plukken om een ketting van te maken.