Pluk de dag! En stijl je interieur & tuin met brocante plukladders

PLUKLADDERS

We hebben een prachtig voorjaar en de kersen hangen onder andere in de Betuwe al weer in alle glorie aan de bomen te wachten tot ze geplukt worden. En voordat de vogels ze lekker oppeuzelen moet er worden geplukt! In de (na)zomer begint de pluk weer. Van kersen, pruimen, abrikozen, appels en peren.

In de brocantewereld zijn plukladders een zeer geliefd item om in en om het huis mee te decoreren. Maar hoe werden ze nu oorspronkelijk gebruikt?

Een stukje historie:
In Nederland kwam de fruitteelt sterk tot ontwikkeling vanaf ongeveer 1875. Door de beroepsmatige teelt werd de oppervlakte hoogstamboomgaarden met appels, peren en kersen aanmerkelijk uitgebreid. De Betuwe werd Nederlands fruittuin. Ook werden de fruithoven op buitenplaatsen uitgebreid en vervingen boeren de tot dan toe voor eigen gebruik dienende bomen rondom de boerderij. De hoogstamboomgaarden werden hoofdzakelijk op kleigrond aangelegd.

Wanneer het fruit groot en rijp genoeg is kan het geoogst worden. Soms zijn enkele of meerdere vruchten dan al afgevallen, maar voor het overgrote deel hangt het nog aan de boom of plant en moet het daarvan afgeplukt worden.

Bij hoogstambomen bevindt zich tussen de wortels van de boom en de takken waaraan het fruit groeit een stam van zo’n 4 à 5 meter hoogte, terwijl het takkengedeelte daarboven in veel gevallen een aanzienlijke hoogte kan bereiken, tot wel 10 meter!

Het oogsten, oftewel “de pluk”, gebeurde hier doorgaans met houten ladders en rieten- of draadmanden, die aan die ladders gehangen kunnen worden. Er zijn ladders van verschillende hoogten (uitgedrukt in aantal sporten). Voor het plukken van lage bomen (bijvoorbeeld pruimenbomen) kon men uiteraard geen heel lange ladder gebruiken, omdat die dan ver boven de boom zou uitsteken en misschien zelfs eroverheen zou vallen. Er bestonden dus verschillende maten plukladders.

Telkens wanneer de takken, die zich binnen het bereik van de op de ladder staande plukker bevinden, geplukt zijn, moet de ladder “omgezet” worden naar een volgend deel van de boomomtrek. Dit omzetten gebeurt terwijl de ladder rechtop blijft staan. Met name het omzetten van de hogere ladders (tegen de 50 sporten, veelal in de kersenteelt) is dan ook een hele kunst op zich, die naast de nodige kracht ook nogal wat behendigheid en evenwichtsgevoel vergt.

Decoreren met oude plukladders
Oude plukladders zijn dan ook geweldig om in je huis of tuin te gebruiken ter decoratie. En we laten jou dan ook graag zien hoe jij ze in jouw interieur kan gebruiken.

brocante

brocante-tuin-plukladders

Hoe heb jij jouw plukladder gedecoreerd? Of gebruik jij je ladder nog voor jouw eigen pluk? 

Plaats je foto op Instagram met #brocanteblogathome Wie weet verschijnt jouw foto wel in ons magazine! Wij zijn benieuwd.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed