Inspiratie | Wat vind jij van oude portretten?

Oude portretten, de één vindt het vreselijk en denkt wat moet je er mee? Een ander wil er juist meer en meer(verzamelen). Zoals Mirna, die een week geleden al een paar portretten liet zien in haar huis. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het wel mooi vind, maar ook een beetje eng altijd, want er kijkt toch ineens een vreemde naar je en nog eens constant ook ;-).

Uiteraard  staan op de hele oude schilderijen alleen de portretten van mensen van adel of andere mensen met heel veel geld, want voor de normale burger was dit niet te betalen. 

Tegenwoordig maakt iedereen een hoop selfies met alles waar maar een camera op zit, en wij zelf zijn dan ook vaak al duizenden keren in ons leven “geportretteerd”, van baby af aan tot de leeftijd die we nu bereikt hebben. 

Dat was vroeger wel anders en er bestaan daarom ook maar relatief weinig schilderijen zeker in verhouding tot foto’s. Je moet daarbij ook nog voorstellen dat de geportretteerde uren moest stilzitten in dezelfde houding om tot een schilderij te komen. Ik moet er niet aan denken, ik zou dat echt niet kunnen. 

Wat mij trouwens altijd opvalt bij de portretten is de enorm serieuze blik van degene die erop staat. Net of ze niet alleen voor het schilderij niet mochten lachen, maar eigenlijk nooit mochten lachen. 

757a02f49b21654a3b3c0c9b8b5aa4a4 Bron | segretosecrets.squarespace.com

Meerdere oude portretten bij elkaar ziet er altijd wel mooi uit vind ik.

d10d129105fb4bfff175548b2181d069Bron | mycircleofsenses.tumblr.com

Wat mij ook altijd opvalt is dat er vaak donkere kleuren werden gebruikt. En natuurlijk moest degene wel zijn mooiste kostuum of de dames een jurk aan zoals hieronder te zien is.

81307379_oBron | enfantsdumarais.canalblog.com

cd55226a88aa2fbad621f00ac5bc4bceBron | onbekend

Eindelijk eens een schilderij met wat lichtere kleuren. Ik vind dat toch wat mooier omdat het wat vrolijker oogt. 

70011e3b5b342713cd0157ff64cfeefb (1)Bron | Pollewop brocante Elian Baartman

 

En wat vind jij van oude portretten? Zou jij ze aan de muur hangen of niet? Laat gerust een reactie hier achter of op onze Facebookpagina

1 Comment