INSPIRATIE | Oude camera’s: een wondere wereld

Ons dagelijks leven wordt gevuld met prachtige plaatjes. Overal word je geïnspireerd door de mooiste beelden bijvoorbeeld op social media en in brocante tijdschriften. En via Whatsapp krijgen we de leukste foto’s voorgeschoteld. Fotografie is voor iedereen mogelijk tegenwoordig, met de camera van je mobiel leg je de mooie momenten vast. Met de vakantie voor de deur zal Facebook en Instagram wel weer overstromen met de heerlijke ontspannen kiekjes. Als fotograaf word ik iedere keer weer zo geraakt door mooie beelden.

Vroeger was dat wel anders, toen was fotografie een grote luxe. Tot in de jaren zeventig kon lang niet iedereen zich een camera veroorloven. Fotografie en film hebben een lange geschiedenis die begon in de achttiende eeuw na de uitvinding van de camera obscura. De eerste camera’s waren ware “toverkasten” voor de mensen die ermee werden vastgelegd. Men deed toen vooral aan portretfotografie. In 1826 werd vervolgens de eerste echte foto gemaakt.

Tegenwoordig zijn er niet meer zoveel mensen die de prachtige oude camera’s gebruiken, maar ze worden des te meer ingezet om een mooi brocante hoekje net dat beetje extra te geven.

Maar wat weten we eigenlijk nog over fotograferen in deze tijd? We zijn zo gewend geraakt aan onze smartphone met camera, dat we ons misschien nog nauwelijks herinneren hoe het vroeger ging. Neem een kijkje achter de camera!

Camera obscura

De eerste fotografie was gebaseerd op het camera obscura principe dat al eeuwenlang bekend was. In een donkere kamer of doos, kan door een klein lichtgaatje een afbeelding van de buitenwereld ondersteboven verschijnen. Lange tijd is – zonder succes geprobeerd om van die projectie een permanente afdruk te maken. Leonardo da Vinci probeerde dat bijvoorbeeld in de vijftiende eeuw. En schilders en tekenenaars trokken de projectie over, om een realistische basis voor hun kunst te maken. Maar de echte fotografie liet nog even op zich wachten.

 

Ontwikkeling van de fotografie

Hoewel het principe van de fotografie hetzelfde is gebleven, werd na de eerste foto hard gewerkt om de kwaliteit ervan te verbeteren. Zo werd geëxperimenteerd met andere lichtgevoelige vloeistoffen die een minder lange sluitertijd* nodig hadden en werd gezocht naar manieren om de afdruk te fixeren, zodat hij niet vervaagde in de loop van de tijd. Met de komst van de flitser, die door de fotograaf werd ontstoken met magnesiumpoeder, kon de sluitertijd verlaagd worden naar een enkele seconde.

*De sluitertijd bepaalt de hoeveelheid licht die er op de sensor valt en daarmee ook de hoeveelheid details die er te zien zijn in de foto.

 

Camera als alledaags gebruiksproduct

Aan het einde van de negentiende eeuw was de fotocamera zover doorontwikkeld, dat niet alleen professionele fotografen er gebruik van maakten, maar ook vermogende mensen er een aanschaften. Vooral na de uitvinding van het negatief, waardoor meerdere afdrukken gemaakt konden worden van een foto, werd fotografie populair. In juli 1888 bracht het merk Eastman de Kodakcamera op de markt, die aangeprezen werd met de slogan ‘U drukt op de knop en wij doen de rest.’

 

Belangrijkste uitvindingen van de moderne tijd

In de twintigste eeuw groeiden de fotografie en de filmindustrie uit tot misschien wel de belangrijkste ‘alledaagse’ technologische snufjes van de moderne tijd. De kwaliteit van de camera’s verbeterde en bovendien werden ze betaalbaar voor een groter publiek. Sinds de uitvinding van de digitale camera, waarvan de eerste gebruiksvriendelijke versie in 1981 op de markt kwam, klikt men lukraak kiekjes.

 

Afbeelding

Een advertentie voor de Kodak Camera, die verscheen in de eerste uitgave van The Photographic Herald and Amateur Sportsman, November, 1889.

No Comments Yet

Comments are closed