Een vleugje van toen in je tuin van nu!

ZINKEN GIETERS

Zoveel warme dagen al dit voorjaar, echt heerlijk. De plantjes hebben dan wel een beetje extra verzorging nodig in je tuin of op je balkon. Een gieter is best handig dan. In veel gevallen zelfs prettiger in gebruik dan een tuinslang met sproeier. Zo kan je de bloempotten en moeilijker te bereiken planten in de borders goed van water voorzien. Maar je kan zoveel meer met gieters, ze zijn zo decoratief!

Oude zinken gieters

Vroeger werden gieters van zink gemaakt. Zinken gieters bestaan al eeuwen. Het is een handig hulpmiddel om de bloemen, planten en het gazon te besproeien. De gieter van zink bestaat al minstens sinds de 17e eeuw. De oude zinken gieter is er in verschillende maten. Ze waren er in 5, 8 en 10 liter en in de meest uiteenlopende modellen. Diezelfde oude zinken gieter zie je anno nu steeds vaker opduiken. Je kan deze nostalgische gieter heel goed gebruiken om je tuin gezellig mee te decoreren.

Soms wordt de ouderwetse zinken gieter nog steeds gebruikt om de tuin te bewateren.
Zink mag dan wel niet roesten, maar het kan wel stuk. Zo is het wijs om de zinken gieter in de wintermaanden niet vol water buiten te laten staan. De kans is groot dat de gieter dan kapot vriest.

     

Oude zinken gieters als decoratie

Zink heeft de eigenschap mooier te worden naarmate de tijd verstrijkt, dit maakt zink tijdloos. Of je de zinken gieter nu gebruikt om je planten water te geven of als decoratie met een plant erin, het blijft een leuk ding. Heb jij ook een zinken gieter op de kop weten te tikken maar weet je eigenlijk nog niet wat je er mee moet doen? Laat je dan inspireren door onderstaande ideeën.

Nostalgisch tafereeltje

Je kunt in je tuin een “zinken hoek” maken, met allerlei zinken spulletjes bij elkaar zoals een zinken vuilnisemmer, diverse teiltjes, emmers, kannen en verschillende gieters. Er is echt van alles op het gebied van zink te krijgen. Dus op naar de rommelmarkt of naar een leuke fair dit weekend! 

Bloemenvaas

De zinken gieter is ook heel leuk als bloemenvaas, gevuld met een mooi veldboeket. Zeker leuk als je van verandering houdt. Elk formaat gieter is hiervoor geschikt, van een gieter van vijf liter tot een hele grote zinken gieter. Kleine zinken gieters met veldbloemen staan bijvoorbeeld leuk op de tuintafel. Creëer met een wisselend boeket bloemen steeds een andere sfeer. Is je gieter lek? Zet er een passende glazen vaas in: probleem opgelost!

     

Gieterwand

Een ander optie is om een wand te maken met diverse zinken gieters, dit kan aan een muur, maar ook heel gemakkelijk aan een schutting. Je kunt ervoor kiezen om de gieters te vullen met planten, maar leeg zijn ze ook heel erg leuk.

Hoe ziet jouw gieter eruit? En heb jij een orgineel stylinghoekje met je zinken gieter(s) gemaakt?

Deel jouw foto’s op Instagram met #brocanteblogathome.

Bron: Brocante Blog Magazine | Fotografie: Dagmar Wijnbelt-van Heun & Colinda Borst van loon

 

No Comments Yet

Comments are closed