Inspiratie| De Hongaarse klederdracht

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat ik ben begonnen met het verzamelen van Hongaarse volksdrachten, slechts een anderhalf jaar. In het prille begin kocht ik alles wat los en vast zat, echt alles waarvan de verkoper zei dat het Hongaars was, kocht ik zonder na te denken. Ook stond ik er toen niet bij stil dat ik langzaam maar zeker steeds meer waarde zou hechten aan de authenciteit, dat de volksdrachten bij elkaar passen en dus uit dezelfde streek of dorp komen. Nu 1,5 jaar verder is het mij eindelijk gelukt om een prachtige set volkskleding bij elkaar te rapen en ik ben er dan ook erg trots op. Ik hoop dat er vele mogen volgen! 

Kaz3

Deze volksdracht komt uit het dorp Kazár in de Palóc regio, zij staan bekend om hun zeer uitbundige volksdracht. Ook het hoofddeksel is een kenmerk voor deze dracht, in Hongarije komt dit vrijwel nergens anders voor en maakt het daarom ook zeer uniek.

Blogkaz2

Deze kleding werd gedragen door de gehuwde vrouwen en naarmate zij ouder werden, verdwenen de levendige kleuren, die plaats maakten voor meer sobere kleuren. Ook het hoofddeksel mocht alleen gedragen worden door vrouwen die getrouwd waren, en deze werd met de leeftijd ook minder uitbundig. Hoewel het op het eerste gezicht niet lijkt is deze dracht behoorlijk zwaar, want onder de bovenste rok zitten bij mij drie onderrokken verborgen en een lange onderbroek, maar het was niet ongebruikelijk om er 7 of 8 te dragen!

kaz4

No Comments Yet

Comments are closed