Inspiratie | Armeluiszilver

De tweede dag van de laatste maand van het jaar 2015 is alweer aangebroken, nog even en we mogen de kurken weer ontknallen tijdens Oud & Nieuw. December is  een maand vol met feest; Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Daarom ook één van de maanden om het extra gezellig te maken in huis want we hebben tenslotte wat te vieren ;-).  Nu vind ik Sinterklaas niet echt iets om mijn huis voor te versieren maar de kerst zeker wel. 

Op dit moment liggen er alleen nog maar een paar subtiele kerstversieringen bij mij in huis. Maar nadat Sinterklaas weer vertrokken is, ga ik weer wat meer versieren. Eén van de dingen die eigenlijk nog wel hoog op mijn wensenlijstje staan om te kopen voor de Kerst, en eigenlijk ook wel de winterperiode, zijn kandelaren en vazen van armeluiszilver.

Armeluiszilver of Mercury glass is gemaakt van dubbelwandig glas waar een laagje zilvernitraat tussen zit. De naam armeluiszilver komt doordat het voor de armere mensen was die zich geen echt zilver konden veroorloven, maar die wel de chique zilveren uitstraling wilden hebben. 

Armeluiszilver werd rond 1840 voor het eerst gemaakt in Bohemia wat nu tegenwoordig Tsjechië is.

1e6b82bb288b1bfd8dfa7450d42af6dd

Bron: www.k-co.dk

ce692bb50ee5f56032887095c2d349e0

Bron: Philipse vintage en brocante

d08d569eeb1a8e50017a62baa4bac831

Bron:  histoire ancienne on Etsy.com

full30413700

Bron : Photography : Sanne van Servies en brocante

5 Comments
 1. Leuke blog met een bekende foto haha. Ik heb momenteel ook armeluis staan alleen dan in het goud. Wil de woonkamer dit jaar in goud stylen voor kerst. Ben benieuwd naar jou kerststijl
  Groetjes

 2. Wat weer een inspirerend artikel, ik ben dol op armeluiszilver hoewel het nooit voor arme lui is geweest, hihi!

  Liefs groetjes, Mirna

 3. Prachtige post deze keer
  Ben ook steeds op zoek naar mooie kandelaars, bokaal en vazen van armeluiszilver
  In deze feestmaand kan je er geen genoeg van hebben

 4. Leuk, leuk, leuk! Een post over armeluiszilver. Ik ben er helemaal verliefd op en ben altijd op zoek naar mooie items.
  Het past ook helemaal bij kerst.