Column | Mariëlle van Luijk | Paprikablik

Het eerste waar men aan denkt bij het woord Hongarije is de paprika, het rode goud dat onlosmakelijk is verbonden met de Hongaarse cultuur.

Ook ik zweer bij paprikapoeder die rechtstreeks van het land afkomstig is en niet wat er bij ons in de supermarkten wordt verkocht. Want dat, beste mensen, is nog niet eens een slap aftreksel van wat authentieke paprikapoeder is!

marielle1

Hongaarse paprikapoeder werd in de kleine dorpen op (jaar)markten verkocht en in de grote steden konden de inwoners terecht bij de kruideniers. Nu heb ik dit jaar een prachtig blik uit het begin van de 20e eeuw gespot op een antiekmarkt, die de kruideniers gebruikten om hun paprikapoeder in te bewaren.

hongarije1
Helaas vroegen ze er 20.000 forint voor, omgerekend zo’n 60 euro en onderhandelen was absoluut zinloos geweest, aangezien ik in de ogen van zo’n verkoper geen gelijkwaardige partner was. Maar aan het einde van de vakantie heb ik toch zo’n blik weten te bemachtigen, weliswaar in een behoorlijk slechte staat, maar ik heb er dan ook niet al te veel voor betaald.
De Hongaarse tekst is vrij vertaald ongeveer dit: “De wereldberoemde zoete en adellijke delicatesse” Wettig geplukt” “Csonka Gergely, de grootste leverancier van paprikapoeder in (de stad) Szeged. Grappig om te zien dat de Hongaarse paprikapoeder al ruim 100 jaar geleden een begrip was!

paprikablik2
Van de achter- en de onderkant durf ik niet eens foto’s te maken, want ik weet zeker dat ik menig brocante hart zal breken. Ik vermoed dat dit blik in handen is geweest van een persoon die deze in een vochtige kelder heeft laten staan, nadat hij het blik van het keldertrapje had gegooid.

paprikablik1

2 Comments
  1. Oh wat jammer dat er zo mee is om gegaan, maar bij jou is het in goede handen nu…en wie weet ga je er ooit (voor een redelijke prijs) nog één vinden die in betere staat is gebleven!!!
    En je hebt gelijk, paprika in de supermarkten is niet zoals de echte paprika behoord te proeven hoor!!
    Groetjes en een fijne 1e Herfst – maandag!!