Column | Mariëlle van Luijk | Hongaarse brocante

In deze column zal ik niet, zoals je gewoonlijk gewend bent, over Franse of Engelse brocante schrijven, maar over mijn belevenissen tijdens de zoektocht naar en mijn voorliefde voor het (wellicht) onbekende Hongaarse brocante.

Naamloos-1

Zelf verzamel ik al een aantal jaren Hongaars brocante en antiek, aangezien er door mijn aderen Hongaars bloed vloeit en de liefde voor deze cultuur er met de paplepel is ingegoten. Dit heeft zich ontpopt tot een grootschalige verzameling, die tot op de dag van vandaag zich uitbreidt. De inrichting van mijn kamer komt voor een groot deel overeen met de inrichting van de huizen in de dorpen van Hongarije, waar dus veel volkskunst te vinden is.

hongaarsebrocante1

Want wat kan de nieuwsgierige lezer precies verwachten van Hongaars brocante? Uit mijn eigen ervaring zou ik zeggen dat het een afspiegeling is van de roerige Hongaarse geschiedenis van de 20e eeuw, maar dan tentoongesteld en uitgestald op een al dan niet smoezelig kleedje. Een mengelmoes van Russische speldjes, mutsen en insignes uit de communistische tijd, tegenover zeer veel volkskunst uit de vroege 20e eeuw tot het einde van de jaren ’60. Volkskunst is een zeer breed begrip en het omvat de Hongaarse volksdracht, de (beschilderde) meubels, het beschilderde keramiek, spuitflessen, mangelbakken en troggen, keukengerei en zo kan ik nog wel een aantal pagina’s vol schrijven.

hongaarsebrocante2

Aangezien ik in Nederland woon is het voor mij het gemakkelijkst om zo veel mogelijk op marktplaats in de “antiek” sectie naar Hongaars brocante te zoeken. Daar heb ik het ongelofelijke geluk gehad dat er een complete Hongaarse erfenis werd aangeboden, die ik voor een groot deel heb opgekocht. Maar de laatste twee jaar ben ik ook tijdens de vakantie actief op zoek geweest naar antiekmarkten in Hongarije zelf, struin ik regelmatig de Hongaarse versie van marktplaats af en ben ik daarnaast ook lid van Hongaarse volksdrachtgroepen die af en toe ook stukken verkopen.

hongaarsebrocante3

Er is wel een degelijk verschil tussen de Franse en de Hongaarse antiekmarkten, het belang van de toerist en zijn portemonnee is sterker aanwezig in Hongarije, aangezien op de markten toch vaak een hogere prijs word gevraagd dan een Hongaar eigenlijk zou kunnen neertellen. Daarom ligt mijn voorkeur ook bij het kopen via internet en daarna op een openbare plaats met de koper af te spreken, dit is daar een niet ongewoon gebruik om de verzendkosten uit te sparen en bovendien is er dan gegarandeerd kans op een praatje waarbij er niet meer op de tijd gelet wordt.

hongaarsebrocante4

Want wie in Hongarije is geweest kan de stelling zeker beamen dat Hongaren gastvrij, open en sociaal zijn.

No Comments Yet

Comments are closed