Inspiratie | Jielde lampen

Na 65 jaar zijn de Jielde lampen nog steeds erg populair, zeker in de industriële interieurs. Het werd dus tijd om eens een blogbericht over deze bijzondere fraaie lamp te schrijven.

Alternatieve tekst

Omdat Jean Louis Domecq in 1950 geen goede lamp kon vinden om zijn werk mee te verlichten in zijn werktplaats besloot hij er zelf een te ontwerpen die aan al zijn eisen zou voldoen.

Hij besloot de lamp naar zichzelf te noemen door gebruik te maken van zijn initialen en zo ontstond naar 2 jaar de JLD, uitgesproken als Jie eL De.

Het ontwerp is robuust en tijdloos, waarbij de scharnierpunten van de lamp nog wel het meest bijzondere zijn. Het is namelijk op het eerste oog niet te zien maar er bevinden zich geen stroomdraden in de scharnierpunten van de lamp.  Er wordt gebruik gemaakt van koperen schijven die de stroom geleiden en daardoor kan er ook geen draadbreuk ontstaan.  Draadbreuk veroorzaakte vroeger namelijk vele ongelukken in de fabriekshal.

De lamp was dus in eerste instantie bedoeld voor in fabrieken maar vanwege zijn ontwerp werd hij al gauw gebruikt door interieur designers.  

Later zijn er naast de standaard lamp ook vloerlampen,  leeslampen en wandlampen gemaakt.
Op dit moment word de lamp nog steeds geproduceerd in Lyon. Ze zijn dus nog steeds te koop. Al gaat mijn voorkeur wel uit naar een echt oudje.

   

Wil je nu ook zelf graag een Jielde lamp aanschaffen? Kijk dan eens op de site van Botters Brocante Zij verkopen veel gerestaureerde Jielde lampen. 

3 Comments
  1. Goed artikel, leuk om je zo te verdiepen in het gebied van verlichting!